Att leva i ett konsumtionssamhälle

Vad innebär det att leva i ett konsumtionssamhälle, att ständigt känna suget efter att få handla något nytt och ångesten över vilken smak, färg eller märke man ska välja av. För ja, valmöjligheterna är nästintill oändliga och samtidigt som det skapar lycka av ett stort utbud, så finns även ångesten där över att göra fel val.

Det här med konsumtion och att vi måste handla för att känna oss som bra människor, är det något som ligger i våra huvuden och skaver för att vi kanske inte är lyckliga på andra plan? Nej, snarare ska man nog tänka att det handlar om att vi haft en stabil tillväxt i Europa som gjort att vår levnadsstandard har skjutit i höjden och vi blivit bekväma och med det så vill mycket ha mer. Det resulterar i att vi konsumerar mer, vi reser mer och vi lever mer utsvävande liv än vad man gjorde förut. Det här med att hushålla med knappa resurser och att spara pengar och inte ta på sig en massa lån vet vi inte vad det betyder. Resultatet av att leva i ett konsumtionssamhälle blir att vår miljö får lida för detta. Vi tänker inte långsiktigt att vi ska leva så att vår nästkommande generation och dennes generation ska ha lika bra möjligheter som vi har det. Nej, vi lever som om apokalypsen är här och varför ska man då spara pengar när det är roligare att leva fullt ut och göra sig av med pengar.

Vad säger vårt avtryck?

Vad får det för konsekvenser när vi blir fler och fler människor på jorden och där alla vill ha bättre förutsättningar och att vi då hugger ner skogen och med det ändrar om i klimatet så hela Arktis verkar smälta bort. Men, när det kommer till miljödebatten verkar det finnas två läger: den ena sidan som hävdar att detta är katastrof och jorden kommer att gå under om vi inte gör snabba förändringar och stramar åt, sedan en andra sida som menar på att detta är normalt och att det inte är så farligt som det ser ut. Vad man då kan komma fram till att det är upp till var och en av oss att välja på vilken sida vi vill stå och kämpa för vår jord.

Enkla knep för att bli en grönare människa

  • Du behöver inte sluta handla, men du kan tänka mer medvetet genom att göra kloka val, handla mer begagnat och på loppisar för att då få ett kretslopp på det du handlar.
  • Det finns många miljöbovar i våra hem och sätt att spara in på el och då på kostnader. Men, det är varken kranen eller alla rester du kastar som är sämst. Den största miljöboven är faktiskt du själv.
  • Att hänga med i miljödebatter och vara påläst bidrar till att du får ett annat tänk och kommer sedan omedvetet att göra mer miljövänliga val. Så, summa summarum för att leva ett lite grönare liv är att börja blir mer medveten och att försöka tänka mer långsiktigt. Vi lovar, det kommer smitta av sig på din omgivning och sprida många gröna ringar på vattnet.