Några goda exempel

För att få fler att gå över till rättvisemärkta, ekologiska och etiskt producerade produkter gäller det att lyfta fram de goda exempel som finns. Många konsumenter skulle gå över till dessa, om de visste att de fanns. Men det är sorgligt nog så att det är mer lönsamt att producera på ett orättvist sätt än på ett rättvist, och därför kommer de som struntar i arbetarnas villkor att ha mer pengar att spendera på marknadsföring. Därför är det viktigt att lyfta fram alternativen.

Ubuntu Cola

The Coca-Cola Company är ett företag som fullkomligt dominerar marknaden för läskedrycker, inte minst när det gäller just cola. Men det är ett företag med flera mörka fläckar i sin historia. Företaget har anklagats för att lönediskriminera sina svarta anställda i USA, och en underleverantör av flaskor till läskjätten i Guatemala drabbades av mystiska mord på fackföreningsanslutna arbetare under 1970-talet. Läskjätten agerade dock inte mot detta förrän efter påtryckningar från flera grupper.

Därför är det viktigt att säga att det finns en rättvisemärkt cola: Ubuntu Cola, vars tillverkning övervakas av Fairtrade Foundation. Den finns att köpa i hela Skandinavien.

Sweatshop

Veja

Det är allmänt känt att gymnastikskor ofta sys av minderåriga, i fabriker som saknar nödutgångar och till löner som ligger under tillverkningslandets lagstadgade minimilön. Fackföreningar är sällan tillåtna, och om de är tillåtna har de ingen makt, eller är knutna till den styrande eliten i landet, som sällan är demokratiskt tillsatt.

Men det finns ett undantag. Fransmännen Sébastien Kopp och Ghislain Morillion startade företaget Veja, som samarbetar med ekologiska bomullsodlare och med småskaliga gummiproducenter i Brasilien för att skapa ekologiska och rättvisemärkta skor.

Efterfråga etiskt och rättvisemärkt

Du kan göra en insats genom att fråga efter dessa och andra produkter i affärer nära dig. Ju fler som efterfrågar rättvisemärkta produkter, desto fler butiker kommer att ta in dem, och ju fler personer kommer att köpa dem. Detta kommer att glädja inte bara de som har startat företagen bakom produkterna, utan även de som arbetar med att ta fram dem, från arbetarna på odlingarna till de anställda i fabrikerna.