Rättvisare liv

Många orättvisor i vårt samhälle är vi medvetna om och blir ständigt påminda om dessa på olika sätt. Bostadslösa, fattiga, utsatta djur, miljöförstöring, listan kan göras lång. Något vi dock glömmer är vår egen del i dessa orättvisor. Bland annat skadar vår konsumtion både för samhällets uppbyggnad och påverkar inte minst miljön. Vi köper saker utan att reflektera över vårt behov av dessa saker, lika som vi inte reflekterar över dess uppkomst och tillverkning.

Steget mot en rättvisare värld är långt och det är långt ifrån alla som börjar bege sig åt det hållet i livet heller. Det man dock bör tänka på är att allt vi själva gör har betydelse, både positivt och negativt. De flesta tror att man som en person inte har någon riktig makt. Dock är det de små sakerna som gör helheten och men små steg kan man ändra sitt eget tänk och beteende. När man väl valt att ändra några saker i sitt liv så kan man även påverka andra, en sorts kedjereaktion om man så kan kalla det. Ett sätt att röra sig mot ett mer miljövänligt liv.

han med gummihandske städarMiljö i fokus

Miljön är en stor del i att leva mer rättvist och känna att ens val på något sätt gör nytta. Med det menas att man ska kunna utföra goda gärningar som gör skillnad. Några exempel på ett bättre och miljövänligare liv:

  • -Städ, att städa rättvist kan handla om att köpa sina städtjänster från Vaxholmstäd i Stockholm som bara använder miljövänliga produkter vid sina städningar. Man kan också utföra eget städ hemma där man använder bakpulver som kalkborttagare och citron för en fräsch doft.
  • -Mat, livsmedelsindustrin har ett svärtat system och är en stor miljöbov. Här är kött en av de värsta miljöbovarna så byt gärna ut en eller två måltider mot en vegetarisk måltid istället så hjälper man till att göra matindustrin lite grönare. Dessutom mår tarmen och magen mycket bättre av en grönare föda.
  • -Klädindustrin påverkar U-länderna värst men färg som är miljöfarliga och kläder som tillverkas i industrier med utnyttjad arbetskraft. Köp dina kläder från ett bättre alternativ, ett alternativ som du är säker på.