Rättvisemärkt

Chokladtryfflar

På norra halvklotet finns en stor efterfrågan på produkter som tillverkas av grödor som odlas längre söderut, ofta söder om ekvatorn. I Sverige och Finland är vi storkonsumenter av kaffe och bananer, och en bit choklad eller två går ju alltid ner, till kaffet eller nedstuckna i en grillad banan efter skidturen. Varken kaffebönor, bananer eller kakao, som är den viktigaste ingrediensen i choklad, går dock att odla på våra breddgrader. Den starka efterfrågan gör dock att det är ytterst lönsamt att odla dessa för export till Sverige: tänk bara på alla kaffemärken som finns att välja mellan i en vanlig svensk matbutik.

Vem får slita och vem tjänar pengar?

Dessvärre kommer de pengar som svenskar lägger på bananer och kaffe sällan de som arbetar på plantagerna till del. Det är istället plantageägarna och uppköparna som tjänar stora pengar. Det gör de bland annat genom att hålla arbetarnas löner nere, och genom att använda konstgödsel och starka bekämpningsmedel för att öka skördarnas storlek. Bekämpningsmedlen ger ofta olika typer av hälsobesvär, och leder inte sällan till blindhet, sterilitet eller en för tidig död hos arbetarna. De som inte driver plantager, utan köper upp direkt av odlarna, betalar sällan skäliga priser.

För en annan ordning i världshandeln

Av denna anledning startade initiativet Rättvisemärkt. Den internationella standarden, International Fairtrade Certification Mark, lanserades 2002.Men idén är betydligt äldre än så. Redan på 1940-talet började vissa religiösa samfund och ideella organisationer att samarbeta med lokala producenter för att kunna erbjuda västerländska konsumenter etiskt producerade varor. Sedan dess har mycket hänt, både till det bättre och till det sämre.

Idag är det ingen svårighet att hitta rättvisemärkt kaffe, choklad eller etiskt odlade bananer i en vanlig svensk mataffär. Samtidigt är majoriteten av alla varor av denna typ som säljs i Sverige producerade på ett sätt som skadar arbetarna mer än det gagnar dem. Vi har kommit en liten bit på vägen, men fortfarande återstår det allra mesta av arbetet.