Res för miljön

När man är miljövän står inte alltid resandet högst upp på ens lista över saker att göra. Men det behöver faktiskt inte vara helt katastrofalt för vår jord, och dessutom kan du göra massor av miljövänliga saker på plats som du aldrig kunnat göra annars. Det gäller helt enkelt att tänka på vad man gör.

Låt oss ta ett exempel. Det är vår, till helgen ska det bli strålande väder i hela landet så du och några andra bestämmer er att åka till Göteborg. Din vän har fått ett erbjudande och bokar hotell till er via sidan hotellgoteborg.info. Dina vänner vill ta bilen ner men ditt miljösamvete säger emot, det kan ni inte göra. Du bokar istället tåg till er allihopa då det känns bättre. Väl på plats shoppar ni inget, förutom en av dina vänner som inte riktigt kan motstå en väska på second hand, utan upptäcker istället staden till fots. På söndagen hyr ni vars en cykel för att se lite annat än bara det mest centrala Göteborg.

Ät rätt men gott

Sveriges andra största stad kryllar av restauranger. Men att äta på ”fel”, som till exempel sushi, kan få väldigt negativa konsekvenser på miljön.

”Sushi är för många liktydigt med god och hälsosam mat. I dag finns över 350 sushirestauranger och cateringfirmor i landet. Men en stickprovsundersökning som Naturskyddsföreningen gjort visar att det är dåligt ställt med miljömärkta råvaror på sushitallriken. Alla undersökta restauranger serverade odlade tropiska jätteräkor, trots att det är väl känt att sådana odlingar får allvarliga miljökonsekvenser. Värdefulla mangroveskogar skövlas för att ge plats för odlingarna vars utsläpp skadar korallrev och lokala ekosystem.”

Läs resten av artikeln från gp.se och en lista på hur mycket förbjuden fisk som säljs här. Istället för utrotningshotad fisk kan ni gå till en av Göteborgs ekologiska restauranger. De har riktigt bra mat och det finns en hel del om man undersöker saken lite.

En riktigt bra helg behöver alltså inte innehålla mängder av fel konsumtion och taxiresor kors och tvärs. Visst att det kanske vore bättre att stanna hemma ur miljöperspektiv, men man måste faktiskt få leva också.