Tänk på miljön, det lönar sig!

”En kan inte göra allt, men alla kan göra någonting” heter det, men det är inte många som lever efter det. Trots att miljöförstöringen är vår världs största fiende, stoppar allt för många huvudet i sanden – och vägrar inse hur deras handling kan påverka framtiden.

Det är fullt förståeligt att det känns skrämmande att tänka på miljöförstöring, och att det är svårt att ändra sina rutiner. Men sanningen är att det inte krävs så mycket. Här kommer några tips om hur du enkelt kan förändra din vardag – till miljön och framtidens fördel:

  • Förändra din kost! Genom att byta ut två måltider med kött till vegetariska rätter i veckan, minskar utsläppen rejält.
  • Om du ska äta kött – ät ekologiskt och närproducerat. Försök även att planera dina måltider för att undvika att slänga maten.
  • Både plånboken och miljön vinner på att ha koll på hemmets el. Att stänga av elektroniken över natten, tina fryst mat i kylen och inte överkonsumera hemmets vatten, är saker som ger större skillnad än du anar.
  • Ta reda på vad (och var) som kan slängas med returpapper – reglerna är väldigt enkla, och återvinning är extremt viktig ur en miljösynpunkt.

Det är fyra små förändringar som ger mycket. Men varför inte byta ut glödlampor till lågenergilampor, täta dina fönster och dörrar, fylla disk- och tvättmaskin innan du kör den och duscha istället för bada! Ja, tipsen är oändligt många, och om du bara väljer att följa en av dessa har du gjort skillnad. Så lätt är det, och din insats är så viktig för miljön.